Znamenja in kapelice na Logu

Znamenje Lurške naše ljube Gospe


lurska.jpg (26,8kb) Desno od obsavske ceste stoji v bregu pred Logom pri Sušinskih leseno znamenje Lurške naše ljube Gospe.

Znamenje v obliki prizmičnega ohišja ima dvokapno pločevinasto strešico in steklena vratca v izrezljanem okviru. v njem je tipski kip lurške Marije.

Kovačevo znamenje

kovac1.jpg (28kb)kovac2.jpg (14,3kb)Leseno znamenje Križanega stoji v Kovačevem vrtu ob vaškem križišču.

Prizmično ohišje s pločevinasto dvokapno strešico in steklenimi vrati je pritrjeno na lesen steber. V njem je podoba Križanega.

Prvotno je znamenje stalo ob Loškem potoku kakih 10 metrov stran od sedanjega stojišča. Prestavili in obnovili so ga ob urejanju križišča


Sovinčevo znamenje

savinc.jpg (16,3kb)savinc1.jpg (11,6kb) Znamenje Križanega stoji pri Sovinčevi zidanici v vinogradniškem naselju Orle. Prizmično ohišje z dvokapno pločevinasto strešico, ki je slikovito obrobljena z narezano pločevino, je zaprto s steklom.

Na drogu, na katerega je pritrjeno, sta vrezani letnici 1948 in 1995.

Jože Sovinc je znamenje postavil v zahvalo Bogu za srečno vrnitev iz nemškega izgnanstva. Leta 1995 je sovinc znamenje obnovil.

Znamenje na Golem vrhu

goli-vrh.jpg (13,7kb)goli-vrh1.jpg (14,5kb) Znamenje Križanega stoji nad nekdanjo Žnidaršičevo domačijo. Prizmično ohišje ima valovito pločevinasto strešico.

Leta 2002 so znamenje obnovili
Znamenje s Križanim

Leseno znamenje Križanega je stalo malo pred betonarno ob kolovozu zunaj vasi. Odstranili so ga leta 2002.