Znamenja in kapelice v Dolenjemu Boštanju

Andolškova kapelica


kapelica_lurske_matere_bozje_dol_bostanj.jpgKapelica Lurške Matere božje stoji ob odcepu ceste v Dolenji Boštanj.

Njen lastnik je bil Globočnik. Kapelico so večkrat prizadele poplave, zaradi katerih jo je bilo treba obnavljati. Zanjo sta dolgo leto skrbeli Katarina Vrtovšek in Rozalija Žnidaršič. Za zadno obnovo je poskrbel lastnik Sosednjega salona sanitarne opreme in pohištva Martin Šalamon.

 

 

 

 

 

 

Zaobljubna kapelica sv. Jurija

 

Kapelica stoji na vaškem križišču poti, ki peljejo preko gorenjega polja ali skozi novo naselje proti Boštanju, na prostoru, kjer je prej stalo leseno znamenje z vodnjakom. Vodnjak je saj zakrit s kapeličnim stopniščem. Po izročilu je znamenje spominjalo, da je tu nekdo nesrečno umrl.

 

kapelico so se zaobljubili postaviti Boštanjčani, ki jih je nemški okupator novembra 1941 izgnal iz jihovih domov v taborišča v Nemčiji. Izgnance je zbiral na križišču nekoliko nižje in jih potem odpeljal v zbirno taborišče Rajhenburg.

Fantje, ki goje stari običaj "petje sv.Jurija", so ob spodbudi Ane Pfeifer pposkrbeli, da je bila obljuba izpolnjena in uresničena. Z zbranimi sredstvi so po načrtih domačina, kiparja, slikarja in pesnika Rudija Stoparja sezidali kapelico, ki so jo blagoslovili 28.aprila 1996. Kip sv. Jurija je izdelal domačin Peter Zupančič.

Na Temeljnem kamnu kapelice piše:"V letu gospodovem 24.aprila 1995, ko je bil rimski papež Janez pavel II in ljubljanski nadškof d. Alojzij Šuštar ter župnik v Boštanju selazijanec Feliks Golob in kaplan Ivan Turk in pevovodnja Ciril Udovč, pod čigar nadzornim očesom in mojstrsko roko se izvajajo dela!"

 

Kapelica je šesterokotna stavba. Na šestih stebrih, ki stoje polkrožni loki, te pa pokriva prirezana šeststranična piramidna pločevinasta streha, vrh katere je stolpiček, ki je oblikovna ponovitev spodnjega dela zgradbe.

Čelni trije oboki so odprti, zapirajo jih le kovane mreže, zadnji trije loki pa so zazidani. V stolpiču je šestdesetkilogramski zvon, posvečen sv Juriju. Na oltarju je sip sv. Jurija na konju in kip zmaja.