CERKEV NAJDENJE SVETEGA KRIŽA - LOG

 cerkev Log

Ladja cerkve izvira iz gotike, zvonik prizidan 1739

 

Oltar:

Glavni oltar iz 19. stoletja, v tronu je Kristus s križem v roki, ob strani sta sv. Alojzij in sv. Anton Puščavnik.

Žegnanje :

Najdenje svetega križa (maj)
praznik Marije pomočnice (maj)

 

Cerkev log glavni oltarNajstarejši del cerkve je ladja, ki sodi v gotiko. K temu nas navaja delno zazidano okno v južni steni, z značilnim gotskim profilom, in freske na južni zunanji strani, ki sodijo v drugo polovico 15. stoletju. Zvonik je bil prizidan kasneje ( navedena je letnica 1739).

 

Glavni oltar je narejen v preteklem stoletju in predstavlja najdenje sv. Križa. V tronu je Kristus s križem v roki, ob strani sta sv. Alojzij in sv. Anton Puščavnik. Oltar spajata z vzdolžnimi stranicami prezbiterija dva lesena slavoloka, na katerih stojita dva angela, ki sta primer lepe baročne plastike.

Najstarejši je levi stranski oltar, ki je lesen in predstavlja lep primer "zlatih" oltarjev iz sredine 17. stoletja. Spodnji del krasijo kipi Vnebovzetje Device Marije, sv. Neže in sv. Barbare in sv. Mihaela. Zgoraj v atiki je upodobljeno Marijino kronanje, obdano s kipi sv. Katarine, sv. Barbare in sv.Mihaela. Na desni strani je kip Marije Pomočnice.

 

Cerkev je bila obnovljena leta 1992, ko jo je blagoslovil tedanji Ljubljanski nadškof Alojzij Šuštar.


Log ulivanje zvona Log ulivanje zvona

Leta 2005 so krajani Loga z prostovoljnimi prispevki in donacijami kupili 172 kg zvon, ki je nadomestil tretji zvon na cerkvi, ki je bil že hudo poškodovan. 19 januarja 2005 so ga vlili v livarni "Feniks" v Žalcu. in je bil montiran uradno prevzet 21.marca. Bronasta zlitina je sestavljena iz 78%bakra in 22% kositra. Zvon ima 65 cm premera in višine 63 cm in glas ES 2+3.

 


V letu 2016 je bila pripravljena obsežna dokumentacija (ključar g. Branko Knez): nanaša se na problem odvodnjavanja in na problem  višanja pokopališča (zaradi vsakoletnega posipavanja s peskom). Cerkev stoji sredi pokopališča in je pogosto zalita z meteorno vodo, kar povzroča odpadanje ometa in drugo škodo. Dokumentacija predvideva tudi adaptacijo zakristije in prenovo pokopališkega obzidja.