Znamenja in kapelice na Apneniku

PREDSTAVITEV ROMANJA NA DUNAJ

Pot nas je s Trebnjega vodila proti Ljubljani in Celju, kjer smo spotoma pobrali še naše romarske kolege. Prvi postanek smo naredili v mestecu Vorau, kjer smo si ogledali tamkajšnji avguštinski samostan. Vrhunec dneva je bila romarska sveta maša v baročno okrašeni samostanski cerkvi, po njej pa smo občudovali tudi bogato založeno samostansko knjižnico. Po kosilu smo nadaljevali pot in v pozno popoldanskih urah dosegli Dunaj. Sledil je panoramski krog po znameniti Ringstraße, kjer smo iz avtobusa občudovali arhitekturo tamkajšnjih zgradb. V spomin na arhitekta Jožeta Plečnika smo si ogledali tudi njegovo cerkev sv. Duha. Utrujeni od vožnje smo se namestili v hotel ter legli k počitku.

Drugi dan smo začeli s slovesno sveto mašo v stolni cerkvi sv. Štefana. Sledil je ogled gotske katedrale, ki je prava paša za oči. Ustavili smo se tudi pri nagrobni plošči Jurija Slatkonje, najpogumnejši pa smo se podali tudi na vrh manjšega turna, od koder smo z viška občudovali Dunaj v vsem svojem sijaju. Iz gotske arhitekture smo se preselili v umetnost bahavega baroka in si ogledali cerkev sv. Petra, kjer smo zbudili naše glasilke in prepevali. V pevsko razpoloženem vzdušju smo si ogledali tudi zunanjost palače Hofburg, ki je bil dom slavne kraljeve družine Habsburg. Ker smo bili od hoje že pošteno lačni, smo si privoščili tradicionalno avstrijsko kosilo – Tiroler Gröstl. Po kosilu smo pot nadaljevali mimo dunajske operne hiše, privoščili pa smo si tudi košček svetovno znane Sacher torte. Dan ogledov smo zaključili z obiskom prečudovite Karlove cerkve in kapucinske cerkve na Novem trgu, ki je znana po dih jemajoči kripti, v kateri so pokopani nekateri kralji in kraljice rodbine Habsburg. Prijetno utrujeni smo se vrnili v hotel, dan pa smo sklenili v veselem vzdušju.

Tretji in zadnji dan smo najprej obiskali poletno rezidenco Habsburžanov – Schönbrunn. Občudovali smo razkošne notranje prostore te ogromne palače in se sprehodili po lepo urejenem parku, ki mu ni bilo videti konca. Po koncu ogleda smo Dunaju pomahali v slovo in se odpravili na Gradiščansko v mesto Eisenstadt (Železno), kjer smo si ogledali dvor Ogrske kraljeve rodbine Esterhazy. Za pozitivno presenečenje je poskrbela naša vodička, ki je v Eisenstadtu živeča Mariborčanka, tako da je komunikacija med nami potekala v slovenščini.  Na dvoru smo si ogledali veliko dvorano in dvorno kapelo. Naše romanje smo sklenili z obhajanjem svete maše v stolni cerkvi v Eisenstadtu, cerkvi sv. Martina. Pri njej je somaševal tudi eisenstadtski škof msgr. Ägidius Johann Zsifkovics, ki je po rodu gradiščanski Hrvat. S pogostitvijo po maši smo romanje tudi uradno zaključili in se polni lepih vtisov vrnili domov.

Slike iz romanja si lahko ogledate v fotogaleriji na spletni strani, naslov dokumenta je DUNAJ 2022.

FOTOGALERIJA

                                                                                                                zapisal: Nejc Krnc

                                                                                                                avtor slik: Dominik Simončič


Nazaj
01.05.2022