ŽUPNIJSKA CERKEV POVIŠANJE sv.KRIŽA - BOŠTANJ

JASLICE 2018/19

Ogled jaslic
Jaslice si lahko ogledate vsak dan med 8. in 20. uro.
Poseben čar imajo jaslice v večernih urah, ko pride do izraza igra svetlobe, senc in teme.
V 240 sekundah se pred vašimi očmi odigrata dva ciklusa:
- dnevni ciklus, od sončnega vzhoda do zahoda, z raznimi dnevnimi dejavnostmi
- nočni ciklus
Za voden ogled (skupine) se predhodno najavite:
031 740 270, g. Ciril Udovč, avtor jaslic
031 665 483, g. župnik

Spominska knjiga
Ob 70 letnici jasličarja g. Cirila Udovča, bo v cerkvi odprta Spominska knjiga, v katero boste lahko vpisali svoje misli ob ogledu jaslic ...

JASLICE 2018/2019
Cerkev Povišanja sv. Križa, Boštanj

Opis jaslic

Jaslice se začenjajo spredaj pri oltarju. Tu je prikazan spomin na Jezusov rojstvo v skromnem hlevčku, votlini pod mestom. Nad votlino je predstavljeno mesto Betlehem.

Desno od mesta je prikazana Oljska gora. Na gori stojijo trije križi, spomin na dogodek, ko je bil Jezus križan še z dvema razbojnikoma.

Ta svetopisemski del jaslic se (spet v desni smeri) poveže z našo predrago domovino Slovenijo. Najprej je prikazana naša župnija;  predstavljen je center župnije s cerkvijo Povišanja svetega Križa in sosednjimi stavbami;  nadalje so naključno postavljene vse podružnične cerkve po vsej panorami jaslic.

Ob desni strani so vtkane lepote, simbolni kraji in zanimivosti domovine na katere smo Slovenci lahko zelo ponosni. Najprej je tu Triglav s Kredarico. Spodaj lahko vidite slap Savica in bohinjsko jezero z znamenitim mostom in cerkvijo sv. Janeza Krstnika. Levo pa boste prepoznali ponosen Predjamski grad.

Povsem na koncu panorame je postavljena maketa znamenitega solkanskega mostu z vlakovno kompozicijo. Solkanski most – kot spomin na 100 letnico konca prve svetovne vojne, v kateri so bili udeleženi tudi ljudje iz naše župnije.

Srečen Božič in vse dobro!

Ciril Udovč, avtor jaslic, 22. decembra 2018

 Detajl iz jaslic: Bohinjsko jezero,most, cerkev sv. Janeza Krstnika, v ozadju slap Savica


Nazaj
23.12.2018