CERKEV NAJDENJE SVETEGA KRIŽA - LOG

PO POTEH SVETEGA MARTINA

Dekanijsko romanje Sombotel in Porabje
Prijavnico najdete v glasilu Gospodov vinograd (marec 2018), lahko jo dobite v cerkvi ali župnišču, lahko pa natisnete prijavnico spodaj ...

Sobota, 29. 9. 2018.

 Dekanija Trebnje in Aritours vas vabita na enodnevno romanje na Madžarsko po evropski poti sv. Martina v SOMBOTEL in k zamejskim Slovencem v PORABJE.
Sveti Martin je več kot legendarna osebnost. S svojo znamenito potezo, ko je razpolovil vojaški plašč in ga dal revežu, je ustvaril simbol bratske delitve vseh stanov in poklicev. Dvakrat je šel skozi naše kraje, saj je bil rojen v SOMBOTELU v Panoniji in kasneje postal svetniški škof v francoskem Toursu. Naše romanje bo sledilo delu njegove poti, ki jo je Svet Evrope razglasil za Evropsko kulturno pot. Na romanju bomo odkrivali tudi etnografske posebnosti PORABJA, kjer živijo Slovenci v zamejstvu.

Ob srečanju z rojaki bomo izvedeli mnogo zanimivosti o njihovem življenju, ohranjanju slovenskega jezika, običajih in bogati kulturni dediščini, uživali pa bomo tudi v lepotah pokrajine ter ogledih znamenitosti.

Duhovno vodstvo: dekanijski duhovniki

Opis poti
Odhod avtobusa v jutranjih urah iz dogovorjenih krajev ter vožnja na Madžarsko v SOMBOTEL (Szombathely). Mesto je slovelo že v rimskih časih, ko je bila tam močna postojanka Savaria, za nas pa je posebej pomembno kot rojstni kraj svetega Martina. Ogled najstarejšega pokopališča tega dela Evrope, škofijske palače, stolnice, mestnega trga s kipom Sv. Trojice in cerkve, ki naj bi po legendi sodeč bila sezidana na mestu, kjer se je rodil sv. Martin. Maša. Nadaljevanje poti čez Porabje, kjer je med reko Rabo in Goričkim v kakih desetih vaseh še kar trdno in kljubovalno prisoten slovenski živelj. Skupno središče Porabskih Slovencev je zgodovinsko mesto MONOŠTER. V tem, sicer madžarskem kraju še vedno živi precejšnje število Slovencev. Zelo aktivna je tukajšnja Zveza Slovencev na Madžarskem, velikega pomena pa sta časopis Porabje in slovenski program Radia Monošter, ki imata sedež v kulturnem domu Lipa, ki ga tudi obiščemo. Po kosilu se ustavimo še v dvojezičnem kraju GORNJI SENIK, kjer so slovenski urad, šola, cerkev in majhen narodopisni muzej. Po končanih ogledih se odpravimo na pot proti domu, kamor prispemo v poznih večernih urah.

CENA: 49 EUR

V ceno je vključeno: avtobusni prevoz po programu, cestnine, kosilo, vstopnina v muzej v Sombotelu,

strokovno in duhovno vodstvo, organizacija in izvedba romanja, nezgodno zavarovanje in DDV.

Način plačila: 20 EUR ob prijavi, ostalo pred odhodom.

Splošni pogoji so sestavni del tega programa in so na voljo na naši spletni strani: www.aritours.si.

 

PRIJAVNICA ZA ROMANJE DEKANIJE TREBNJE
Po evropski poti sv. Martina v SOMBOTEL in k zamejskim Slovencem v PORABJE
sobota 29. september 2018

Ime in priimek:

Naslov:

GSM:

Telefon najbližjega svojca, ki bo v času romanja doma:

Način plačila:
A - Ob prijavi 20 eur, preostanek do začetka romanja
B - Plačilo v celoti ob prijavi 49 evrov

Iz katere župnije:


Prejel akontacijo:
datum:
podpis:


Prijava: Izpolnjeno prijavnico oddajte v župnišču. Po prejemu prijavnice na agencijo Aritours boste prejeli pogodbo skupaj z dopisom na dom.

Seznanjen sem s programom romanja ter Splošnimi pogoji poslovanja podjetja Aritours d.o.o.

Podpis udeleženca:

Datum:


Nazaj
28.07.2018