Župnija Povišanja Svetega križa Boštanj

BLAGOSLOV LIPE, 3.6.2018

O stari in novi lipi

Z odmiranjem lipe je ob cerkvi nastala nova situacija. Poleg vse simbolike, ki jo lipa ima sama po sebi (drevo življenja, simbol slovenstva, simbol pomladitve, …), je bila ta naša lipa ob cerkvi dragocena tudi zaradi lipovega cvetja, predvsem pa zaradi zavetja, ki ga je nudila bodisi ob nevihtah in dežju ter kot senca v vročih dneh. Prav zaradi sence smo pred cerkvijo posadili hitro rastoča drevesa, ki naj bi premostila ta čas, ko se bo nova lipa okrepila in razrastla in bo lahko služila svojemu namenu.

Po pripovedovanju naših starejših (g. A. Andolšek) je bil še po drugi vojni do cerkve speljan nekakšen zeleni špalir (najbrž iz pušpana). Leta 1949  je prišel za upravitelja g. Zrim Andrej, ki je kmalu poskrbel, da se je to odstranilo in dal zasaditi lipo, verjetno leta 1950 (Kronika navaja, da se je v tem letu veliko urejalo). Nova lipa prihaja iz Rake in je dar dobrotnika. V Kroniki bo zabeležka, da je bila posajena 5. 5. 2018, ob prazniku prvega svetega obhajila (6. 5. 2018) in blagoslovljena 3. 6. 2018 ob sklepu veroučnega leta.

Na drugi strani ceste (štala) je zasajena še ena lipa (Zelena Pika), ki pa je manjša in bo potrebovala več časa, da se razraste v drevo.

 … Dovolimo si, da slišimo zgodbo, ki jo pripovedujeta stara in nova lipa, ..


Nazaj
03.06.2018